Conform unui studiu al Journal of Clinical Periodontology între 50 şi 90% din populaţia planetei va fi afectată la un moment dat de gingivită. În timp ce gingiile roşii, sensibile şi umflate sunt cele mai comune simptome ale gingivitei, aceasta poate duce la pierderea dinţilor, durere sau sensibilitate când mestecăm sau respiraţie urât mirositoare. Cercetările chiar au legat formele severe de gingivită de boli de inimă, provocate de bacteriile care sunt vinovate şi de bolile gingiilor.
Gingivita este cauzată în primul rând de bacteriile care se înmulţesc ca urmare a unei igiene orale precare. Dinţii acumulează o peliculă de reziduuri cunoscută sub numele de placă bacteriană, cea care duce la inflamarea gingiilor. Periajul corect şi folosirea aţei dentare, alături de curăţarea profesională periodică sunt printre cele mai eficiente arme împotriva gingivitei. Dacă faci deja aceste lucruri şi totuşi ai probleme cu gingivita, iată 5 remedii naturale care te pot ajuta cu această problemă.
Redu carbohidraţii rafinaţi
În urma unui studiu realizat în 2009 s-a descoperit că persoanele care au scos toţi carbohidraţii rafinaţi din dietă, practic, acelea care au adoptat dieta paleo nu sufereau de gingivită chiar renunţau la spălatul pe dinţi şi la aţa dentară timp de patru săptămâni. Autorii studiului au descoperit că numărul bacteriilor care provoacă gingivita nu a crescut la aceşti subiecţi, deşi dinţii lor au acumulat placă dentară, din cauza lipsei periajului zilnic. Acest studiu reprezintă un argument suficient de bun pentru a reduce cantitatea de dulciuri, pâine albă, sucuri şi alţi carbohidraţi rafinaţi.
Mănâncă mai multe fibre şi omega-3
În alt studiu concentrat pe dietă, cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut o dietă bogată în omega-3, fibre şi vitaminele C şi D au avut cu 50% mai puţine probleme cu gingiile inflamate provocate de gingivită. Autorii afirmă că o schimbare benefică a bacteriilor din gură ar putea explica puterile unei diete speciale antigingivită. Fructele, în special citricele, sunt o sursă excelentă atât de fibre cât şi de vitamina C. în acelaşi timp, somonul este o sursă excelentă de vitamina D şi omega-3. Combină-l cu quinoa şi conopidă la cuptor pentru o porţie excelentă de fibre şi vitamine.
Citeşte continuarea pe
CSID: